Yulaf, kinoa ve bulgur üzere tahıllar sağlıklı beslenmenin temel taşları olarak bilinse de, onları geride bırakan üç saklı sıhhat hazinesi var: karabuğday, amarant ve teff.
Glutensiz yapıları sayesinde sindirim dostu olan bu tahıllar, hem besleyici özellikleriyle hem de bedenin muhtaçlık duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamalarıyla öne çıkıyor.
Sağlıklı bir ömür için bu üç tahıl, günlük beslenme alışkanlıklarınıza eklemeniz gereken besinler ortasında yer alıyor.
En sağlıklı bu 3 tahıl sizi şaşırtacak
Karabuğday (Greçka):
Glutensiz bir tahıl olan karabuğday, yüksek protein ve lif içeriğiyle sindirimi kolaylaştırır, kan şekeri düzeylerini istikrarlar ve kalp sıhhatini dayanaklar. Antioksidanlarla dolu olan karabuğday, bağışıklık sistemini güçlendirmede tesirlidir.
Amarant:
Amarant, amino asit profili güçlü ve glutensiz bir tahıldır. Yüksek ölçüde lif, protein, magnezyum ve demir içerir. Amarant, kas gelişimini desteklerken kemik sıhhatini muhafazaya da yardımcı olur.
Teff:
Teff, Etiyopya kökenli küçük taneli bir tahıldır ve epeyce yüksek kalsiyum ve demir içeriğiyle dikkat çeker. Lif bakımından güçlü olması sayesinde sindirimi düzgünleştirir ve uzun müddet tok kalmanıza yardımcı olur. Ayrıyeten, düşük glisemik indeksiyle kan şekeri düzeylerini düzenlemede değerli bir rol oynar.