Kızartma sonrası temizlik gözünüzde büyümesin! 5 adımda tertemiz mutfak

Kızartma, çabucak her meskende en çok tercih edilenlerden süreçlerden biri. Patates, patlıcan üzere zerzevat kızartmaları, tavuk ve balık kızartmaları büyük bir pratiklik sağlıyor olsa da, pişirme süreci sonrasında yağların her tarafa sıçraması büyük bir hüsrana sebep oluyor. Tam da bu yüzden, kızartma sürecinden sonra mutfağınız pırıl pırıl kalsın ve mis üzere koksun diye 5 adımla tamamlanan paklık tüyosunu sizinle paylaşıyoruz!

BULAŞIKLARI KALDIRIN

Kızartma yedikten sonra, mutfak lavabosunda biriken tüm bulaşıkları sudan geçirerek makineye yerleştirin. Dışarıda kalan tek şey kızartma tavasını olsun. Etraftaki tabakları makineye atmak, işinizi daha kolay yapmanızı sağlar.

OCAKTAKİ YAĞLARI TEMİZLEYİN

Pişirme esnasında ocağa sıçrayan yağlar, kurumaya başladıkça güçlü lekeler haline gelebilir. Bu yüzden birinci olarak ocak demirlerini çıkararak işe başlayın. Ocağın üzerine bulaşık deterjanı dökün ve nemli bulaşık süngeri ile ovalayın. Daha sonra pak bezle ocağın üstündeki köpükleri temizleyin ve mikrofiber bez yardımıyla ocağı kurulayın. Böylelikle ne yağ ne de su lekesi kalmadan ocağınızı silmiş olursunuz.

KIZARTMA TAVASINI TEMİZLEYİN

Ocağı tertemiz yaptıktan sonra, kızartma tavasının içindeki yağı bir pet şişeye boşaltın. Bu yağı katiyen mutfak lavabosuna dökmemelisiniz. Pet şişede biriktirdiğiniz yağları atık yağ konteynerlarına atmak hem geri dönüşüm hem de etraf paklığı bakımından en doğrusu olacaktır. Bu esnada tavanın içine sıcak su ekleyip yağların yumuşamasını bekleyin. Akabinde tavadaki suyu da boşaltın. Tavadaki yağ kalıntılarından kurtulmak için, bulaşık deterjanını tavaya dökün ve süngerle ovalayın. Bu süreci yağ lekeleri çıkana kadar tekrarlamalısınız. Akabinde bol su ile tavayı yıkamalısınız. Şayet gereğince pak olduğunu düşünmüyorsanız, durulama sonrasında kızartma tavasını bulaşık makinesine atabilirsiniz.

MUTFAK EVYESİNİ UNUTMAYIN

Tüm bulaşıkları makineye attıktan sonra mutfak tezgahını bezle silmelisiniz. Mutfak evyesini temizlemek için, bir çaydanlık su kaynatın. Süngere bulaşık deterjanı dökün ve evyenin her tarafını güzelce ovalayın. Akabinde lavabodaki deliklere bir paket karbonat serpin. Kaynattığınız sıcak suyu evyeye dökün ve her tarafının temizlenmesini sağlayın.

KOKULARDAN KURTULUN

Kızartma kokusundan kurtulmak içinse mis üzere bir tanımımız var. Bir tavada su kaynatıp, suyun içerisine limon dilimi, çubuk tarçın, karanfil yahut vanilya esansı ekleyip kısık ateşte 10 dakika daha kaynatın. Ağır kokular mutfağa yayıldıkça konutunuzun havası değişecek. Koku çok ağırsa, mutfak camlarını açıp meskenin içini de havalandırın. Çöp kovasına birkaç damla portakal yağı damlatmak da makûs kokulardan kurtulmak konusunda yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir