Bitlis’in çok sayıda bağa sahip Hizan ilçesinde bağ bozumunun akabinde doğal pekmez üretimine başlandı. Toplandıktan sonra çöplerinden ayrılan siyah ve beyaz üzümler ezilerek suyu çıkarılıyor. Daha sonra konutların bahçelerine kurulan dev kazanlarda, üzümler odun ateşinde kaynatılarak doğal pekmez elde ediliyor. İlçenin Akşar köyünün Aşağı Kılavuz mezrasında yaşayan köylüler, dedelerinden, babalarından kalma sürdürdükleri klasik prosedürü anlattı.
100 LİTRE ÜZÜM SUYUNDAN 35-40 LİTRE PEKMEZ
DHA’nın haberine nazaran mezrada yaşayan Erkan Özer, ilçenin 15-20 köyünde pekmez imalinin doğal ve klâsik usullerle hazırlandığını söyledi. Yaptıkları pekmezin şifa kaynağı olduğunu ve tercih edildiğini belirten Özer, “Yüzyıllardır bizim yaptığımız üzüm pekmezi, dedelerimizden babalarımızdan kaldı. Evvel bağdan üzümlerimizi topluyoruz. Daha sonra sıkma kazanlarımıza koyuyoruz. Doğal yollarla üzümlerimizi hoş bir biçimde sıkıp, ondan sonra onun suyunu toprak mayası ile mayalayıp bidonlara koyuyoruz. Şeffaf bir biçime gelene kadar bidonlarda dinlendiriyoruz. Daha sonra kaynama kazanlarına bırakıyoruz. 100 litre üzüm suyundan yaklaşık 35-40 litre üzüm pekmezi çıkarıyoruz. 280 derecede üzüm suyunu kaynatıp, bütün toksinlerini üzerinden alıyoruz. Hazır hale gelen pekmezimizi etraf vilayetlere ve dostlarımıza satışa sunuyoruz” dedi.
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)