Yaprak sarma yaparken bu hataya düşmeyin! Sarmayı parçalamadan pişirmek için bu ipuçlarını izlemelisiniz…

Türk mutfağının parmakları yediren ve neredeyse sevmeyenin bulunmadığı yaprak sarmalarını yaparken kimi taktikleri bilmeniz gerekiyor. İçerisine konacak materyallerden pişirme noktalarına kadar her şeyin incelik istediği bu yemeği siz de çarçabuk yapabilirsiniz. Hiç zorlanmadan çocuklarınıza ve sevdiklerinize hazırlamak için sizi bekleyen yaprak sarmalar için bu adımları takip etmenizi öneririz.

Pek çok farklı ağacın yaprakları, içlerine konan pirinç, kıyma üzere materyallerle doldurulan yaprak sarma, pişirme etabında hemen dağılabiliyor. Fazla kaynatmadan tam ayarında pişirilen bir yaprak sarma için bilmeniz gereken noktalar ortasında kullanılan yağlar ve pişirme gereçleri de bulunuyor.

Yaprak sarmanın lezzeti nasıl arttırılır?

Asma yaprağının yanı sıra pancar, pazı, lahana ve karalahanadan da yaprak sarması yapmak mümkün. En çok tercih edilen çeşidi ise asma yapraklarından elde edilen oluyor.

Çok lezzetli bir yaprak sarmasının sırrı ise muhakkak pişirme taktiklerine uyulmasından geçiyor.

Yaprak sarma hazırlamanın püf noktaları neler?

Zeytinyağlı sarmanın sırrı sızma zeytinyağı kullanmaktan geçiyor. Sızma zeytinyağı ile yapılan sarmalar daha güzel oluyor.

Sarma için seçilen yapraklar, çok büyük ve damarlı olmamalı. İri yapraklarınız varsa bundan etli dolmalar yapabilirsiniz.

Sarmaların iç harcını kesinlikle sıcak suda bekletmelisiniz.

Sarmaları dizmeden evvel tencerenin altına birkaç tane yaprak sarmalısınız. Yaprak sarmanın tabanını tutması için bu yol deneniyor.

Tencereye sarmalar, kesinlikle dikey konumda yerleştirilmeli.

Pişirme tenceresine sarmalar, kesinlikle çok sıkı formda yerleştirilmeli. Dağılmayan sarmaların birinci kuralı, sıkı yerleştirmek.

Dizdiğiniz sarmaların üzerine porselen bir tabak koymalısınız. Sarmanın içinin daha uygun pişmesi ve dağılmanın önlenmesi için tabak yolu tercih edilmeli.

Kıymalı sarma tanımı…

Malzemeler:

  • 500 gram kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı nane
  • Kırmızı toz biber ve karabiber
  • 1 su bardağı zeytin yağı
  • 2 yemek kaşığı karışık biber ve domates salçası
  • Tuz

Hazırlanışı:

  • Bir kaba kıymayı alarak üzerine soğanları ince ince doğrayın.
  • Ardından yıkadığınız pirinci ve öteki tüm materyalleri ekleyip düzgünce yoğurun.
  • Karışımda yağı hissetmelisiniz. Bol yağ bu etapta epeyce değerli.
  • Yapraklarınız salamura ise birkaç dakika suda kaynatın.
  • Daha sonra yapraklara iç harcını muhakkak oranda koyup sarmaya başlayın.
  • Sarma süreci bittikten sonra yaprakların üstüne çıkacak formda su ekleyin ve üzerine zeytinyağı gezdirin.
  • Yaklaşık 1,5 saat kısık ateşte pişirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir